Zajímavé informace o vitamínu C

Jak pomáhá vitamín C našemu zdraví?
Lidské tělo potřebuje každý den určité množství vitamínů. Vitamíny lze přijímat v různých formách. Samozřejmě velký význam mají živiny, které jsou obsaženy v čerstvé stravě. Jako příklad lze uvést vitamín C. Celkově lze tento vitamín považovat za nejznámější. Lidský organismus si nedokáže vitamín C vyrobit sám a na nás je jeho pravidelné doplňování. Při užívání vitamínu C je třeba dbát na správné dávky a rozložení. Při pravidelném braní je důležité zvážit celkový zdravotní stav. ...
více

Jaká je optimální denní dávka vitamínu C?
Dávkování vitamínu C závisí ve velké míře na věku. Pro věk 0-1 rok je to 50 mg,pro věk 1-3 roky se jedná o dávku 60 mg, věk 4-6 let 70 mg, ve věku 7-10 80 mg, 11-14 let 90 mg pro věk 15-18 let 100 mg. v dospělosti 70 až 100 mg Samozřejmě při vyšší fyzické námaze se množství vitamínu C zvyšuje o 10 mg. Během dospělosti je denní dávka zhruba 70 až 100 ...
více

Užívání vitamínu C
Přiměřená denní dávka vitaminu C je 200 mg. Je možné užívat krátkodobě zvýšené množství, zejména při stresu nebo námaze. Pokud se používá vitamín C k léčení, je možná dávka na úrovni 1000 mg denně. ...
více

Jak se projevuje nedostatek vitamínu C?
Pokud máte nedostatek vitamínu C ve vašem organizmu, můžou se projevit tyto příznaky:- náchylnost k infekcím- podrážděnost- krvácení dásní- chudokrevnost- únava- krvácení do svalů a kloubů ...
více

Přehled kde najdete nejvyšší obsah vitamínu C ve 100g potraviny
Nejvyšší obsah přírodního vitamínu C je v ovoci jménem camu camu, které roste na březích řek v Amazonském deštném pralese v oblasti Peru. Jeho množství je opravdu obdivuhodné. Za ním je hned Acerola, která obsahuje až 30 krát více vitamínu C než pomeranč. A pak již naše ovoce jako je rakytník 600 – 1200 mg podle odrůdy, šípky a povšimněte si i planých bylin jako je kopřiva či bršlice. Ze zeleniny je na vitamín C ...
více

Vitamín C brzdí stárnutí - jeho objevitelé se dožili 93 let
Objevitel vitamínu C je doktor Albert Giorgij, nositel Nobelovy ceny, který první v roce 1928 askorbovou kyselinu dokázal a laboratorně izoloval. Zemřel ve věku 93 let a za svoji dlouhověkost vděčil tomu, že Pán Bůh mu dal poznat význam a hodnotu vitamínu C a také ho v bohaté míře sám užíval. Sám trpěl dlouhá léta chronickou rýmou, častými katary dýchacích cest, a když objevil důležitost vitamínu C, začal ho ve větší míře užívat, ...
více