Nejvyšší obsah přírodního vitamínu C je v ovoci jménem camu camu, které roste na březích řek v Amazonském deštném pralese v oblasti Peru. Jeho množství je opravdu obdivuhodné. Za ním je hned Acerola, která obsahuje až 30 krát více vitamínu C než pomeranč. A pak již naše ovoce jako je rakytník 600 – 1200 mg podle odrůdy, šípky a povšimněte si i planých bylin jako je kopřiva či bršlice.
Ze zeleniny je na vitamín C nejbohatší červená paprika, ovšem ale platí to samozřejmě pokud máme zeleninu a ovoce kvalitně vypěstovanou a ne z obřích skleníků kde se pěstuje bez půdy jen v umělých substrátech....
Rostlina | Vitamín C ve 100g |
2800.0 mg |
|
Acerola |
1600.0 mg |
600.0 mg |
|
426.0 mg |
|
Kopřiva |
333.0 mg |
Bršlice |
201.0 mg |
Paprika zeleninová, červená |
191.0 mg |
Petržel, nať |
178.5 mg |
166 mg |
|
Brokolice |
121.0 mg |
115.0 mg |
|
Křen |
117.0 mg |
Paprika zeleninová, zelená |
104.1 mg |
Kapusta růžičková |
95.2 mg |
Kapusta hlávková |
94.8 mg |
Kiwi |
92.7 mg |
Květák |
76.8 mg |
71.1 mg |
|
Kopr |
70.0 mg |
Jahody zahradní |
66.6 mg |
Špenát |
60.0 mg |
Protlak rajčatový |
54.4 mg |
Zelí hlávkové, červené |
52 mg |
51.4 mg |
|
50.0 mg |
|
Pomeranče |
50.7 mg |
50.0 mg |
|
Citróny |
49.0 mg |
Pažitka |
48.9 mg |
Kedlubna |
48.1 mg |
45.0 mg |
|
Zelí hlávkové, bílé |
44.0 mg |
Grapefruit |
42.8 mg |
Mango |
38 mg |
Rybíz červený |
34.5 mg |
Angrešt |
29.7 mg |
Hrášek |
29.4 mg |
Zelí čínské |
27 mg |
Fazolky |
25.5 mg |
Pórek |
25.0 mg |
Ředkev bílá |
24.8 mg |
Maliny |
24.3 mg |
Brambory rané |
23.2 mg |
Ředkvička |
23.2 mg |
Ananas |
20.6 mg |
18.7 mg |
|
Ostružiny |
17.9 mg |
17 mg |
|
15.7 mg |
|
14.3 mg |
|
Okurky |
13.7 mg |
Cuketa |
12.8 mg |
Salát hlávkový |
12.5 mg |
Celer bulvový |
11 mg |
10.5 mg |
|
Třešně |
10.1 mg |
Řepa červená |
10 mg |
Jablka |
9.3 mg |
Broskve |
6.6 mg |
5.5 mg |
|
Mrkev |
4.5 mg |